„Kissé Billy Elliot-sztorim van" - Feledi János mesélt
„Kissé Billy Elliot-sztorim van" - Feledi János mesélt

„Új színt hozni a táncpalettára!” Ez vezérelte Feledi Jánost, amikor harmincévesen első önálló egész estés koreográfiájával létrehozta saját társulatát. Ennek már több mint tíz éve, és a hazai modern balett kiemelkedő alakja azóta 24 koreográfiát alkotott, táncolt és tanított Amerikában, Afrikában és Európa nagyvárosaiban, valamint fellépett számos nemzetközi fesztiválon. Miközben prózai műveket fordít a tánc nyelvére, folyamatosan képezi ...

A város, ahol Liszt Ferenc nagybetűs zeneszerzővé érett
A város, ahol Liszt Ferenc nagybetűs zeneszerzővé érett

Weimar kivételes hely volt Liszt Ferenc életében: Goethe és Schiller városa, ahol maga is mindig békére lelt, és amelyről a Liszt Ünnep októberi koncertje kapcsán sem szabad megfeledkeznünk.

„Elérkezett az idő (nel mezzo del cammin di nostra via – harmincöt év!), hogy kibújjak a virtuóz lepkebábjából, és végre megengedjem a gondolatok korlátlan szárnyalását” – írta Liszt Ferenc „az emberélet útjának felén” , s ezt a kijelentést az élete ...

Mi lenne, ha… – Wolf Péter mesél
Mi lenne, ha… – Wolf Péter mesél

Wolf Péter és Fábri Péter csavart egyet Schubert lassan kétszáz éve komponált dalciklusán, a Téli utazáson ( Winterreise ), és megírta a Sommerreisét , vagyis a Nyári utazást . Művük középpontjában a Wolf Kati által megformált nő áll, aki téli alakmásával ellentétben nem elmenekül, hanem éppen megérkezik valahová.

230120_wolfpeter_1200x628_alap.jpg

A Kultúra.hu újságírója, Seres Gerda tavaly augusztusban Mi lenne, ha… című podcastjában beszélgetett a zeneszerzővel arról, mi ...

Tíz dal, amit érdemes meghallgatni az Isolation Budapest előtt
Tíz dal, amit érdemes meghallgatni az Isolation Budapest előtt

Október 14-én újra az Akvárium Klub lesz a legfrissebb könnyűzenei előadók és a legaktuálisabb zenekarok lelőhelye, hiszen a tavalyi sikeres bemutatkozás után második alkalommal várja a soul, a jazz, a punk, a lo-fi hiphop, a színház, a japán kultúra és a csontig hatoló klubhimnuszok rajongóit az Isolation Budapest. Most mutatunk tíz dalt, amelyekkel rá tudsz hangolódni az Isolationre! 

ibp_23_overall_fb_event.png

 

Cosmo Pyke: Great Dane (2017)

A Great Dane tökéletes lenyomata ...

Mi már tudjuk, mit fogsz olvasni ősszel
Mi már tudjuk, mit fogsz olvasni ősszel

Az igazi könyvmolyok régóta tudják: hiba úgy nekikezdeni az ősznek, hogy nem szerezték be azokat az új köteteket, amelyekkel a rossz időben melengetik majd a lelküket. Remek alkalom erre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyen ismét a kortárs magyar és külföldi írók legjavával lehet találkozni. Október 12. és 15. között a Liszt Ünnep keretein belül a Millenáris – Nemzeti Táncszínház az irodalom fellegvárává változik, mi pedig ...

Liszt arcai: Liszt és a szakralitás
Liszt arcai: Liszt és a szakralitás

„Minden múlandó, csak Isten szava marad örökkévaló – s az Isten szava a géniusz alkotásaiban nyilvánul meg” – vallotta Liszt, aki egészen fiatal korától papi pályára vágyott, ám édesapja, Liszt Ádám más életutat szánt neki. Pedig egy ideig maga is a szent hivatásra készült, ifjúkorában a malackai ferences kolostor novíciusa volt, ám még a szerzetesi fogadalomtétel előtt kilépett a rendből. „Te a muzsikáé vagy, nem az egyházé!” – szólt az ...

Megérett a megmentésre
Megérett a megmentésre

Nem sok zenetörténész számára adatik meg, hogy egy addig ismeretlen művet közreadjon a világnak, a 19. századi zeneszerzők termésében pedig végképp fehér hollónak számít az ilyen lelet. David Trippett, a cambridge-i egyetem docense már fiatalon is erre vágyott. Álmát végül megvalósíthatta ‒ neki köszönhető, hogy a Liszt Ünnepen is megismerkedhet a közönség Liszt egyetlen érett kori operájával.  

de87xa_x4aexuji.jpgFotó: Twitter / David Trippett

A szó szoros ...

Tíz dolog, amit a Clayton-Hamilton Jazz Orchestraról tudni érdemes
Tíz dolog, amit a Clayton-Hamilton Jazz Orchestraról tudni érdemes

Felvételeiket Magyarországon is sokan ismerik, de csak most érkezett el a pillanat, hogy magával ragadó, derűt árasztó zenéjükkel személyesen is találkozhatunk. Az október 13-i koncert előtt elárulunk 10 érdekességet a zenekarról. 

231014_the_clayton-hamilton_jazz_orchestra_001_luis_andrew_web.jpgA Clayton-Hamilton Jazz Orchestra © Luis Andrews

  1. A 19 tagú big band olyan stílusteremtő és korszakos együttesek örököse, mint a Duke Ellington Orchestra, a Count Basie Orchestra vagy a Thad Jones–Mel Lewis Orchestra.

  2. Nincs ...
Liszt arcai: Liszt és a virtuozitás
Liszt arcai: Liszt és a virtuozitás

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni, hiszen számtalan más arca is volt: karmester, nagy vonzáskörű pedagógus, merész újító és zenei író. Minisorozatunk a fesztivál névadójának olyan oldalait mutatja be, amelyekről tán még nem is hallottál!

kriehuber-ein-matinee-liszt.jpg...

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása