10 érdekesség Jeff Millsről

A detroiti DJ, Jeff Mills, az afrobeat alapítója, valamint a nigériai dobos, Tony Allen és a veterán billentyűs, Jean-Phi Dary víziójából született a hármuk zenei világát ötvöző Tomorrow Comes The Harvest projekt és az azt kísérő album. Allen 2020-ban bekövetkezett halála után Mills és Dary az indiai tabla virtuózával, Prabhu Edouarddal kiegészülve október 17-én érkezik a Millenárisra. A koncert előtt eláruljuk róla a legfontosabb infokat!

241017_jeff_mills_001_c_jacob_khrist.jpgFotó: Jacob Khirst

  1. A 60 éves Jeff Mills a detroiti minimal techno színtér egyik legfontosabb figurájának számít olyan veterán DJ-k mellett, mint Juan Atkins, Derrick May vagy Kevin Saunderson.

  2. Már a nyolcvanas évek elején volt egy partisorozata Detroitban The Wizard néven.

  3. 1989-ben megalapította az Underground Resistance nevű kollektívát Mike Banksszel, a Parliament nevű zenekar basszusgitárosával.

  4. A kilencvenes években elköltözött Detroitból, és hosszabb időt töltött New Yorkban, Berlinben, valamint Chicagóban.

  5. Első albumát 1993-ban adta ki Waveform Transmission Vol. 1 címmel. Utóbbi munkáit az Axis kiadó gondozza.

  6. Eminem megemlíti őt a 2000-es keltezésű The Marshall Mathers LP egyik dalában, a Groundhog Dayben.

  7. Mills zenét szerzett A Hold asszonya című 1929-es Fritz Lang-filmhez. Nagy rajongója a német rendezőnek – a Metropolishoz is készített utólagos filmzenét. A 2010-es években pár hónapig rezidens DJ volt a párizsi Louvre-ban, a híres múzeum egyiptomi szárnyában. Ő maga is foglalkozik képzőművészettel, több installációt és szobrot is kiállított már.

  8. Többször járt Magyarországon – fellépett például a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Balaton Soundon és a Szigeten is.

  9. 2018-ban adta ki Tomorrow Comes The Harvest című lemezét Tony Allennel, a legendás nigériai afrobeat dobossal.

  10. Allen két évvel később elhunyt. Mills a Tomorrow Comes The Harvest név alatt 2023-ban kiadta az Evolution című albumot Prabhu Edouard tablaművésszel és Jean-Phi Dary billentyűssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr8318708606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a 2024. október 9. és 22. között a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása