Einstürzende Neubauten – 10 dal szívnek, agynak, zsigereknek

Október 16-án ad koncertet a Liszt Ünnep keretében a német popzene egyik legfontosabb zenekara, az Einstürzende Neubauten. Ha van zenekar, amelynek munkásságát igen nehéz tíz dalon keresztül bemutatni, akkor az a Blixa Bargeld vezette társaság (lásd még: Greatest Hits lemezben sem értelmezhető életművük), ám ez a tíz dal mégiscsak nagyon erős meggyőző erővel bír arról, miben egyedi a formáció, és miért lesz kihagyhatatlan a koncertje.

241016_einsturzende_neubauten_003_c_thomas_rabsch_web.jpgFotó: Thomas Rabsch

Armenia (1983)

Az Einstürzende Neubauten posztpunkos, ipari zajos zenekarként indult, ezekből az összetevőkből szerszámokkal (fúrókkal, ütvefúrókkal, betonkeverővel), egyedi készítésű hangszerekkel, fémütősökkel hozták létre a zene határait kereső, katartikus hatású dalokat. A harmadik lemez egyik kulcspillanata jó példa minderre, ismerős lehet a Szemtől szemben című híres akciófilmből is. 

Yü-Gung (1985)

A nyolcvanas évek nagy részében ez a fenti recept alakult, csiszolódott tovább, és lett vele az Einstürzende az egyik legegyedibb, az indusztriális alzsánerekre legnagyobb hatással bíró együttes. Ez az egyik legjobb daluk a korszakból.

Feurio (1989)

Az évtized végére erősödött szerzeményeikben a dark ambientes összetevő, de az elektronikát, az Electric Body Musicot (aminek egyik fő ihlető forrása a Neubauten) is sajátosan dolgozták bele posztrockot megelőlegező szerkezeteikbe, szerzeményeikbe.

The Interimlovers (1993)

Az életműben fordulópont a Tabula Rasa című 1993-as album és az annak környékén megjelent dalok. Itt már részben egészen más zenei eszközökkel érik el céljaikat – és Bargeld talán itt áll a legközelebb Nick Cave világához, amelynek a Bad Seeds tagjaként ő is aktív alakítója a nyolcvanas évek közepe óta.

The Garden (1996)

A zenekar megszólalásának átalakulása a 96-os Ende Neu-on ért el egy kifutási pontig, ez már egészen finom art pop, miközben a zenei szerkezetek továbbra is egyediek, eredetiek.

Sabrina (2000)

Sőt, már szinte ambient pop! Mint a remekül sikerült 2000-es, címével mindent eláruló Silence Is Sexy című albumon. 

Youme & Meyou (2004)

A zenekar 2000-es évekbeli munkásságát már ez az irány jellemezte, csendesebb, finomabb dalok, továbbra is pazar ötletek és a posztindusztriális gondolkodás megjelenése lépten-nyomon. Például ebben a slágerben!

Nagorny Karabach (2007)

Az életmű rejtett gyöngyszemei közül rengeteg ebben az időszakban készült – közéjük tartozik az „éjkék ballada”, a Nagorny Karabach is, a zenekar egyik legszebb, legmélyebb dala.

Alles In Allem (2020)

Az induláshoz képest ez már egy másik zenekarnak tűnik, amelyben a dalközpontúság uralkodik, ám továbbra is jellemzi őket a kiemelkedő dramaturgiai érzék és az építkezés mesteri tudása.

Ist Ist (2024)

Zárjunk egy friss dallal az új lemezről, amelynek turnéjával érkezik a zenekar. Hát lehet ellenállni ezeknek a hangszereléseknek? Bő negyven év alatt mit sem kopott az Einstürzende Neubauten. Szívet, agyat, zsigereket megmozgató zene.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr9718489697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a 2024. október 9. és 22. között a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása