Mi már tudjuk, mit fogsz olvasni ősszel
8 kötet, amit érdemes beszerezni az idei Margón

Az igazi könyvmolyok régóta tudják: hiba úgy nekikezdeni az ősznek, hogy nem szerezték be azokat az új köteteket, amelyekkel a rossz időben melengetik majd a lelküket. Remek alkalom erre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyen ismét a kortárs magyar és külföldi írók legjavával lehet találkozni. Október 12. és 15. között a Liszt Ünnep keretein belül a Millenáris – Nemzeti Táncszínház az irodalom fellegvárává változik, mi pedig összegyűjtöttük azokat az új megjelenéseket, amelyek miatt idén érdemes ellátogatni az őszi Margóra.

 231012-15_margo_image_003_c_valuska_gabor.jpgFotó: Valuska Gábor

A bizonyíték arra, hogy még a paródia paródiája is parodizálható

Senkit és semmit nem kímél legújabb, Prímszámok hóesésben című kötetében Bödőcs Tibor. „Ebben a könyvemben is a humorista alapállás dominál, pellengérre állítok benne mindenféle ideológiát” – mondta a Válaszonline-nak adott interjúban. És nem túlzott!
A sok kis írásból – vagyis „miniatűrökből” – mozaikszerűen rajzolódik ki jelen világunk tragikomikus képe: így jutunk el a Buddha-tanmeséktől a 20. század szövevényes – és gyakran szörnyűséges – történelmét felvillantó apokrif történeteken, valamint agyafúrt filozófusok parodizált gondolatain és napjaink háborús borzalmain át a magyar rögvalóságig.

A kötetet október 15-én mutatják be, a szerzővel Fehér Renátó beszélget.

 fe_1180_600_20211205_konyves_bodocs_vg_8365.jpg

Mekkora bátorság kell ahhoz, hogy elfogadjuk önmagunk vágyait és gyarlóságait, és hiteles életet élhessünk?

„Én azt a hagyatékot kaptam a családomtól, hogy próbáljunk meg békésen élni, gyűlölet nélkül”nyilatkozta még annak idején nagy sikerű kötete, a Férfiidők lányregénye kapcsán F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus-író a Könyves Magazinnak. Akkor még nem is sejthettük, hogy ez a mondata mennyire rímel majd legújabb könyvének címére.
A regényben megismert szereplők fordulatos története ugyanis folytatódik az új kötetben, amely a Béke volt címet kapta. A kislányként megismert Klára immáron felnőtt nő, aki megküzdött démonaival, szeretettel őrzi pótapja, Aldó emlékét, szakfordítóként dolgozik, és kézben tartja az életét, egy valószínűtlennek tűnő szerelem azonban mindent felborít. Hogyan alakul a két, látszólag össze nem illő ember és családjaik sorsa a hetvenes évek Budapestjén? Mekkora bátorság kell ahhoz, hogy elfogadjuk önmagunk vágyait és gyarlóságait, és hiteles életet élhessünk? Hol rejlik a boldogság kulcsa: a másikban vagy önmagunkban? Többek közt ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a kötet, miközben megmutatja, hogyan lehet túljutni az élet akár nagyon nehéz indulásán, és felvállalni sérülékenységünket egy biztonságot adó szeretetkapcsolatban.

A kötetet október 15-én mutatják be, a szerzővel Harsányi Bence beszélget. 

20200224_konyves_f_varkonyi_zsuzsa_6680.jpgFotó: Valuska Gábor

Az izlandi irodalom óriása, Jón Kalman Stefánsson két kötettel örvendeztet meg minket

Két új kötettel érkezik a Margóra Izland egyik legfontosabb kortárs szerzője, Jón Kalman Stefánsson. A Menny és pokol-trilógia világhírű szerzője ismét a zord Skandináviába kalauzol. Gondolatok a mamutfenyőkről és az időről című kötetéhez ezúttal Norvégia, a „forró” dél nyújtja a díszletet, ahol egy tízéves fiú élete első nagy kalandjára készül: meglátogatja a nagyszüleit. Az első hallásra kevés kockázatot rejtő utazás során azonban addigi, gyermeki élete legfontosabb és sok szempontból legfájóbb felismerései várják.
Hiányod maga a sötétség című másik kötetében a szerző generációk életét tárja elénk. Életeket, melyek bár jelentéktelenek, mégis összetartják a világot: mert egy postára adott kisfiú, egy szerelembe esett pap, egy Kierkegaard-tudós halász és egy menthetetlenül szomorú rocksztár sorsfordító döntései ugyanakkora hatással vannak a világra – más emberek életére.

Jón Kalman Stefánsson legújabb köteteit október 13-án mutatják be, a szerzővel Ott Anna beszélget, közreműködik Hevér Gábor.

 fe_1180_600_stefansson_1.jpgFotó: Németh Dániel

Varró Dániel ismét a Maszat-hegyen túlra visz minket

Természetesen a kicsik sem fognak unatkozni idén ősszel, egy igazi klasszikus folytatása érkezik ugyanis.
Éppen húsz évvel ezelőtt, 2003-ban jelent meg először Varró Dániel nagy sikerű verses regénye, a Túl a Maszat-hegyen. Több generáció nőtt fel azóta Muhi Andris hihetetlen és humoros kalandjain – sokak egykori kedvence pedig most visszatér. A Túl a Maszat-hegyen második részében főhősünk arra ébred, hogy túl csendes lett a világ: nem csilingel a villamos, nem dalolnak a madarak, nem szól az iskolacsengő. Eközben a hegy túloldalán Maszat Janka rádöbben, hogy a Paca cár szőrén-szálán eltűnt. Így veszi kezdetét a kalandos nyomozás.

A kötetet október 15-én mutatják be, a szerzővel és a könyv illusztrátorával, Varró Zsuzsával Mácsai Pál beszélget.

 varro.jpg

A Leányvállalat Kiadó szerzőire érdemes odafigyelni

Nagy sikerű, Rumbarumbamm című karanténnaplója és Állva maszturbálok című szorongásnaplója után új kötettel jelentkezik Benedek Ágota is – immár a Leányvállalat Kiadó szerzőjeként. Harmadik könyve, az Akkor inkább már most megdöglök – Szubjektív ismeretterjesztő számos különböző kérdést fejteget. Mi az anyagcsere-bíróság? Tényleg porból lettünk, és végül azzá leszünk? Hogy függnek össze a kollégisták táplálkozási szokásai az űrbéli ételek innovációival?
Leányvállalat ide vagy oda, érdemes odafigyelni a kiadó férfi szerzőire is, így például Horváth András Dezső forgatókönyvíróra, aki olyan filmeket jegyez, mint a #Sohavégetnemérős vagy az El a kezekkel a papámtól, és aki A legjobban a nőktől féltem című regényében arra az örök kérdésre próbál választ találni, hogy mitől is lesz valaki igazi férfi. De ott van még Marton Krisztián, akinek Bőgőmasina című regénye az apahiányról szól: a félvér, meleg Marci történetéről, aki mindig is szeretett volna egy apukát, ha már a sajátját nem ismerte.

A köteteket október 14-én mutatják be.

fe_1180_600_benedek.pngFotó: Földi Ádám

Az őszi Margó teljes programja a Liszt Ünnep oldalára kattintva elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr7318227011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása