Életre keltett sorok

Szüntelenül keressük, hogyan lehet történeteinket a legjobban elmesélni másoknak. Az új médiumok új formákat adtak az elbeszélésnek: könyvekben, színházban, zenében, filmeken vagy manapság az online térben többféleképpen mesélhetünk, gyakran akár ugyanazt a sztorit is. A műfajok között elmosódnak a határok, a különböző mesélők hatnak egymásra, így a sorok az adott platformhoz illően kelnek életre, legyen szó zenei interpretációról, filmes adaptációról, versről vagy akár egy táncelőadásról. Blogbejegyzésünkben olyan irodalmi ihletésű programokat ajánlunk a Liszt Ünnep kínálatából, amelyek története egy-egy könyvvel kezdődött.

fe_800_500_halaszrita_melylevego.jpgForrás: Litera

Halász Rita-est / Október 12. / Müpa

Halász Rita debütáló regénye, a Mély levegő 2020 októberében jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában, és rögtön a toplisták élére került. Számos rangos elismerést gyűjtött be, köztük a 2021-es Margó-díjat is, a legfrissebb hírek szerint pedig filmsorozat is készül belőle. Utóbbi egyfajta természetes metamorfózisa a könyvnek, hiszen maga az írónő is azt mesélte, hogy írás közben filmszerűen látta maga előtt a kétgyerekes anyuka, Vera történetét. A fojtogató házasságából menekülő főhősnő kanyarokkal és megpróbáltatásokkal teli útkeresésének ezúttal a Katona József Színház Junior Prima díjas színésznője, Pálos Hanna és a 30Y frontembere, Beck Zoltán interpretációjában lehetünk tanúi. Az est folyamán a szerző gondolatait is megismerhetjük, akivel Valuska László beszélget majd.

221012_halasz_rita_004_c_nemenyi_marton_web.jpgHalász Rita, Fotó: Neményi Márton

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár / Október 13–16. / Nemzeti Táncszínház

Zseniális könyvek, izgalmas beszélgetések és fantasztikus koncertek. A Margó Fesztiválon az irodalmi mellett zenei élményekkel is gazdagodhatnak az érdeklődők, de hogyan kötődik az irodalomhoz az alábbi három zenekar? 
A Magashegyi Underground munkásságától nem idegen az irodalom, repertoárjukon már a kezdetek óta helyet kaptak megzenésített versek is. Parti Nagy Lajos, Závada Péter és Szabó T. Anna után a zenekar negyedik, Titkos életem című nagylemezén Tóth Krisztina költő-írónő verseire születtek a dalok. Október 13-i koncertjük gerincét is a versfeldolgozások adják, de felcsendülnek majd az együttes legismertebb számai is.

magashegyi_wanda_martin.jpgMagashegyi Underground, Fotó: Wanda Martin

Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese új, magyar nyelvű formációjával, a Papírsárkányokkal érkezik a Nemzeti Táncszínházba. A frontember a pandémia alatti hosszas kényszerpihenő során mélyült el a kortárs magyar irodalomban, melynek hatására pályafutása során először születtek tollából magyar nyelvű dalszövegek. Ezeket hallhatja most a Margó közönsége október 14-én.

Végül, de nem utolsósorban érkezik a külföldön is egyre népszerűbb, fiatal hazai zenekar, a Platon Karataev is. Az együttes nevét Lev Tolsztoj Háború és béke című grandiózus művének egyik karakterétől kölcsönözte a zenekar szövegíró-frontembere, Balla Gergely. A Margó Fesztiválra most az év elején megjelent, Partért kiáltó című lemezükkel érkeznek, amely a zenekar első, teljesen magyar nyelvű anyaga.

 

Badora Dance Company: Időn kívül – bemutató / Október 20. / Müpa

Barta Dóra a Badora Dance Company vezetője Osvaldo Golijov Grammy-díjas argentin komponista Falling Out of Time című kortárs zeneműve nyomán álmodta színpadra társulatának legújabb előadását. A darab alapjául szolgáló történetnek ez már így a harmadik reinkarnációja, hiszen Golijovot napjaink egyik legismertebb izraeli írója, David Grossman azonos című könyve ihlette komponálásra. A regény, amellyel a szerző saját gyermeke elvesztését igyekszik feldolgozni, azt az „időn kívüli” utazást meséli el, amikor egy ilyen traumát követően az egész világ felborul körülöttünk.

Golijov zenei ábrázolásában a hallgató sűrű, változatos érzelmi tájakon halad át, a gyász hangjai mellett megjelenik a gyengédség, a düh, a megválaszolatlan kérdések miatt érzett tehetetlenség is, hogy végül megérkezhessen arra a helyre, ahol újra fel lehet lélegezni.

221020_barta_dora_c_domolky_daniel.jpgBarta Dóra, Fotó: Dömölky Dániel

Barta Dóra a konkrét téma helyett sokkal inkább az abból fakadó gondolatokra és lélektani kérdésekre fókuszál. Interpretációjában megjelenik az időnek az a különleges dimenziója, amely egyben a megtisztulás forrásává is válhat. „Egy emberrel nem történhet annál fájdalmasabb dolog az életében, mint hogy elveszíti a gyermekét, mégsem depressziós darabot készítünk. Hiszem, hogy a terhek magasra emelhetik az embert akkor is, amikor a fájdalommal nehéz elszámolni” – mesélte a Müpa Magazin interjújában.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr817947610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása