Tíz dolog, amit a Clayton-Hamilton Jazz Orchestraról tudni érdemes

Felvételeiket Magyarországon is sokan ismerik, de csak most érkezett el a pillanat, hogy magával ragadó, derűt árasztó zenéjükkel személyesen is találkozhatunk. Az október 13-i koncert előtt elárulunk 10 érdekességet a zenekarról. 

231014_the_clayton-hamilton_jazz_orchestra_001_luis_andrew_web.jpgA Clayton-Hamilton Jazz Orchestra © Luis Andrews

  1. A 19 tagú big band olyan stílusteremtő és korszakos együttesek örököse, mint a Duke Ellington Orchestra, a Count Basie Orchestra vagy a Thad Jones–Mel Lewis Orchestra.

  2. Nincs a jazz világában még egy nagyzenekar, amelynek évtizedeken át három vezetője lett volna: a nagybőgős John Clayton, az altszaxofonos Jeff Clayton és a dobos Jeff Hamilton.

  3. Jeff Clayton 2020-ban hunyt el, zenei-szellemi örökségének ápolása a zenekar művészi küldetésének meghatározó része.

  4. John Clayton klasszikus zenei tanulmányokat is végzett, néhány évig a Holland Filharmonikus Zenekar szólamvezető nagybőgőse volt.



  5. Az együttes számait John Clayton írja, illetve a legtöbb hangszerelést is ő készíti.

  6. Az 1985-ben alapított big band világnagyságok sorával dolgozott együtt, többek között Diana Krall, Paul McCartney, Dee Dee Bridgewater, Queen Latifah, Yo-Yo Ma vagy Charles Aznavour felvételein működött közre. E névsor híven tükrözi a zenekar hallatlan rugalmasságát és a különböző stílusirányzatokban való jártasságát.

  7. A CHJO három évig (1999–2001) volt a Hollywood Bowl rezidens együttese.

  8. A big band megszámolhatatlanul sok lemezen működött közre, 1990 és 2010 között hat önálló CD-t adott ki.

  9. Az együttes alapításában kulcsszerepet játszott a Los Angelesben élő Jeff Clayton, aki jól ismerte a városban működő muzsikusokat, és tudta, hogy a különböző személyiségű zenészek mennyire illenek majd össze.

  10. A dobos, Jeff Hamilton szinte az anyatejjel együtt szívta magába a klasszikus big band hangzást, Oscar Peterson lemezeit már nyolcéves korában dobolva hallgatta végig.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr4018221525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása