Fél évszázad a kortárs zene szolgálatában

Egy ötvenéves jubileum fontos mérföldkő. Az évtizedeken át szőtt álmok beteljesülésének ideje, amikor a sok nagyratörő terv és az új kihívások keresése már a múlté. A hagyomány biztonságos medrének oltalmát senki sem szívesen hagyja el. A Kronos Quartet azonban mindig is más volt. A hegedűs David Harrington és John Sherba, a brácsás Hank Dutt és a csellista Paul Wiancko nagy múltú San Franciscó-i együttese ma is ugyanazzal a küldetéstudattal képviseli szakmai hitvallását, mint a kvartett 1973-as alapításakor: számukra a felfedezés öröme, a vonósnégyesjáték lehetőségeinek folytonos újragondolása a legfontosabb.

231019_kronos_quartet_004_c_lenny_gonzalez_ezt_hasznaljuk.jpgA Kronos alapjaiban változtatta meg a kvartettjátékról kialakult hagyományos szemléletet © Lenny Gonzalez

Pályafutásuk kezdetén, amikor a vonósnégyes műfaj lehetőségeinek még a régóta fennálló nyugat-európai hagyományok szabtak határt, vakmerőnek hatottak célkitűzéseik. Időközben azonban a Kronos korunk legünnepeltebb és legbefolyásosabb együtteseinek egyikévé vált, amely az elmúlt ötven évben világszerte több ezer koncertet adott, több mint hetven, rendkívül gazdag repertoárt felölelő lemeze jelent meg, és a világ legkiválóbb zeneszerzőivel dolgozott együtt – közöttük olyanokkal, mint Terry Riley, Aleksandra Vrebalov, Philip Glass és Steve Reich. A kvartett minden évben több hónapon át tartó turnésorozatának a világ legnevesebb hangversenytermei, klubjai és fesztiváljai adnak otthont: többek között a Carnegie Hall, a BRIC Celebrate Brooklyn, a New York-i BAM Next Wave Festival, a mexikóvárosi Palacio de Bellas Artes, a londoni Barbican, a Philharmonie de Paris, az amszterdami Muziekgebouw, a kismartoni Esterházy-kastély, a Shanghai Concert Hall, a tokiói Suntory Hall és a Sydney-i Operaház színpada. 

A Kronos rendkívül gazdag munkássága a filmiparba is begyűrűzött. Az A Thousand Thoughts című filmopus megálmodói az együttes egyedülálló pályafutását állították alkotásuk középpontjába: a Kronos élő zenéjét és Sam Green narrációját archív felvételekkel és interjúkkal vegyítették, dokumentumfilmben mutatva be a kvartett történetét. A Green és Joe Bini által írt és rendezett mű 2018-ban került közönség elé a Sundance Filmfesztiválon. A kvartett a Zappa (2020) című dokumentumfilmben is látható és hallható, legutóbb pedig a Users (2021) című moziban működött közre. A Kronos zenéje két Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmben is megszólal: a Dirty Wars (2013) – ebben David Harrington volt a zenei tanácsadó – és az Egy pestis túlélői (How to Survive a Plague, 2012) című alkotásokban. Mindezek mellett teljes zenei anyagot vettek fel az együttessel A zöld köd (The Green Fog, 2017), A szökőkút (The Fountain, 2006) és a Requiem egy álomért (Requiem for a Dream, 2000) című filmekhez; valamint az 1931-es Lugosi Béla-klasszikus felújított változatához, a Drakula (1999) című mozihoz, amelynek zenéjét Philip Glass szerezte.

Ezzel azonban korántsem merül ki az együttes szerteágazó tevékenységi köreinek listája. Nonprofit szervezete, a Kronos Performing Arts Association révén a Kronos Quartet több mint ezer, vonósnégyesre készült kompozíció és feldolgozás megrendelője. Több mint negyven rangos szakmai kitüntetése között három Grammy-díj is szerepel, ezenkívül az együttes a Polar Music Prize, az Avery Fisher Prize és az Edison Klassiek Œuvreprijs birtokosa is. A Kronos alapjaiban változtatta meg a kvartettjátékról kialakult hagyományos szemléletet: olyan élő művészi megnyilvánulássá alakította, amely korunk emberére és annak problémáira reagál.

Az est vendégművésze is e teljességre törekvő gondolkodásmód képviselője. Az együtteshez ugyanis ezúttal az elismert iráni énekesnő, Mahsa Vahdat csatlakozik, aki Rúmi és Háfiz klasszikus perzsa költeményeire írt saját dalait szólaltatja meg. A teheráni születésű művésznő 1995 óta számtalan koncerten és fesztiválon lépett fel a világ számos pontján. Egyedi, mégis széles repertoárjának középpontjában a tradicionális iráni zene áll. Vahdat és a Kronos Quartet közös munkája nem új keletű: 2019-ben a művésznő testvére, Marjan Vahdat énekes közreműködésével, Placeless címmel jelent meg stúdióalbumuk a Kirkelig Kulturverksted és a Valley Entertainment közös kiadásában. A lemezen hallható tizennégy dal – a már említett klasszikus perzsa versek mellett – Forough Farrokhzad, Mohammad Ibrahim Jafari és Vahdat férje, Atabak Elyasi kortárs iráni szerzők költeményein alapul. E mély érzelemvilágú alkotásokat Sahba Aminikia, Aftab Darvishi, Jacob Garchik és Atabak Elyasi hangszerelte vonósnégyesre. Az album röviddel megjelenése után a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Chart rangsorának élére került, a címadó dal pedig 2019-ben bekerült az NPR Music „20 legjobb új dal, amit márciusban hallottunk” című listájára. A lemez sikerének kulcsát a RootsWorld magazin szerzője frappánsan így összegezte: „Egyetlen szív sem marad érintetlen, amely az útjába kerül.”

A kijelentés ugyanilyen helytállónak bizonyulhat akkor is, ha Mahsa Vahdat eddigi pályafutását jellemezzük vele. Munkásságában a művészi-alkotói szabadság szorosan összefonódik a humanitárius elvek érvényesítésének szándékával. Hangjának érzelmeket megmozgató erejét arra használja fel, hogy miközben a remény és a kedvező változás üzenetét közvetíti, felhívja a figyelmet a világban tapasztalható szenvedésre és igazságtalanságra. Várhatóan az október 19-i hangverseny műsora sem lesz kivétel: a szenvedély, a szerelem és a bánat dalai – ahogyan a San Francisco Chronicle kritikusa fogalmaz – Vahdat buja, dús hangszínvilágával és kifejező előadásmódjával lebilincselő élményt nyújtanak a közönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr8518214869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása