Fesztiválkaleidoszkóp

Komoly kihívás frappáns összefoglalót írni egy olyan programsorozatról, ahol 17 nap leforgása alatt több mint 30 helyszínen összesen 312 programon vehettek részt a kulturális kalandokat keresők. Teljességgel lehetetlen valamennyi eseményt megemlíteni, és persze arról se feledkezzünk meg, hogy ahányan vagyunk, annyiféle koncert végezhet dobogós helyen szubjektív toplistánkon. Mégis voltak olyan pillanatok az első Liszt Ünnep alatt, amelyek sokunk számára biztosan benne vannak a top 10-ben. Ezekből készítettünk egy válogatást, közben pedig elkezdtük a visszaszámlálást és izgatott várakozást, hiszen 2022 októberében is lesz Liszt Ünnep!

installacio_027_c_hrotko_balint_mupa.jpgLiszt Ünnep installáció az Akvárium Klubban, Fotó: Hrotkó Bálint

Világsztárok a színpadon és a nézőtéren

A sok várva várt fesztiválesemény közül kétségkívül kiemelkedett Patti Smith érkezése, 24 óra sem kellett hozzá, és a jegyrendszeren látható virtuális nézőtér zsúfolásig megtelt. És mondanunk sem kell, hogy a punkzene ikonikus alakja cseppet sem okozott csalódást a rajongóknak: Patti Smith Pilinszky és Ady verseit idézte a színpadon, és a másfél órás koncert végén az egész ház egy emberként, extázisban énekelt, és állva tapsolt a színpadon álló élő legendának. A koncertnek olyan rajongók sem tudtak ellenállni, mint a Poor Things forgatása miatt Budapesten vendégeskedő filmsztár, Willem Dafoe, aki – a feltűnés elkerülése érdekében – a koncert kezdete után pár perccel osont be a Müpa nagytermébe. Patti Smith feledhetetlen látogatásáról a Müpa Instagram oldalán is láthatnak izgalmas pillanatképeket.  

patti_dafoe.jpgPatti Smith és Willem Dafoe, Fotó: Valuska Gábor

Patti Smith mellett elsöprő sikert aratott a világhírű Compañía Antonio Gades csapata is, akik két estén át a flamenco semmihez sem hasonlítható szenvedélyével mesélték el Carmen történetét. A produkciót és a társulatot évtizedek óta lankadatlan rajongás veszi körül, ami a lenyűgöző dinamizmusnak, a női és férfienergiák vibrálásának, a mesterségbeli tudásnak és a mediterrán életörömnek egyaránt köszönhető. A Fesztivál Színház megbabonázott közönsége mindkét este kikövetelte magának a többszöri ráadást.

lisztunnep_carmen_valuska_gabor.jpgCarmen, Fotó: Valuska Gábor

És persze ott volt a kivételesen tehetséges brooklyni csodagyerek, vagy ahogy Fazekas Gergely újságíró-zenetörténész fogalmazott, „a Hammond-orgona Liszt Ference”, Cory Henry, aki Best of Me című legújabb albumának letisztult és végtelenül szerethető számaival varázsolta el közönségét. 

211021_cory_henry_002_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgCory Henry, Fotó: Kállai-Tóth Anett

A város budai oldala sem maradhatott világsztár nélkül a Liszt Ünnepen. Október 22-én a tropicalismo szürke eminenciásával, Gilberto Gillel találkozhattunk a MOM Kulturális Központ színpadán, aki attól függetlenül, hogy hamarosan nyolcvanadik születésnapját ünnepli, fáradhatatlanul turnézik, hogy a rá jellemző életigenléssel és a brazil zene lüktetésével a világ legkülönbözőbb pontjain is felrázza a közönséget.   

lisztunnep_gilberto_gil_palyi_zsofia.jpgGilberto Gil, Fotó: Pályi Zsófia

De nem lennénk igazságosak, ha a könnyűzene sztárjai mellett nem említenénk meg néhányat a klasszikus zene kimagasló egyéniségei közül, mint például Thomas Hampson bariton, aki Martin Haselböck vezénylése mellett az Orchester Wiener Akademie-vel lépett színpadra, vagy a világhírű fiatal orgonista, Martin Sturm, aki az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom padsoraiban ülőket bűvölte el Liszt-átirataival. 

Kivételes tehetségek találkozása

Ha valaki kíváncsi arra, hogy a hazai zenei élet évről évre milyen irányokat vesz, és kik azok az alkotók, akiket nem szabad szem elől téveszteni, mert több mint valószínű, hogy jelentősen hozzájárulnak majd annak alakulásához, akkor nincs más teendője, mint figyelemmel kísérni a Müpa Zeneműpályázatának nyertes alkotóit. A 2020-as év során 14 zeneművészeti kategóriában pályázhattak a kortárs magyar alkotók, a Liszt Ünnep pedig alkalmat teremtett arra, hogy a nyertes produkciók közül jó párat élőben is meghallgassanak az újdonságokra éhezők. A vokálszimfonikus kategória nyertes alkotása, Szentpáli Roland A magyarokhoz című műve stílszerűen október 23-án csendült fel először a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Ugyanakkor igazi zenei ritkaságoknak lehettek fültanúi az Elektroakusztika 2020zői is, akik az elektronikus zene legfrissebb és legnívósabbnak ítélt kompozícióit a Müpa különböző tereiben, közel sem szokványos perspektívákból hallgathatták meg. A jazzrajongók legnagyobb örömére a Liszt Ünnep bemutatta a kis jazzformációra íródott legjobb zeneműveket is, amelyeket a Magyar Jazz 2020 gálaelőadás keretében a Budapest Music Centerben hallhatott a közönség. 

lisztunnep_elektroakusztika_nagy_attila.jpgElektroakusztika 2020, Fotó: Nagy Attila

Opera újragondolva

A Liszt Ünnep műsorán nem kevesebb mint 26 premier és ősbemutató szerepelt. Ezek közül két produkció mellett semmiképp sem mehetünk el szó nélkül, mégpedig azért, mert mindkettő merőben új alapokra helyezi azt, amit eddig az opera műfajáról gondoltunk. Az egyik a musical és a táncművészet bevonásával feldúsítja, míg a másik a végletekig lecsupaszítja a dalszínházi műfaj megszokott formáját. Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljében a zene mellett kulcsszerepet játszik a mozgás és a szcenika is, ennek köszönhető a darab szokatlanul gazdag látványvilága és mozgalmassága. Az Esterházy Péter elbeszélése alapján született, Fuharosok című mono-koncert-opera pedig a fizikai színház világát ötvözte a kamaraopera sűrített atmoszférájával. A zenemű alkotója, Vajda Gergely egyetlen mezzoszopránra, a karizmatikus énekesnőre, Molnár Annára építve mesélte el egy fiatal lány megbecstelenítésének megrázó történetét.

211021_fuharosok_intothelittlehill_005_kallai-toth_anett_mupa.jpgEsterházy Péter-Vajda Gergely: Fuharosok, Fotó: Kállai-Tóth Anett

Díjeső

Idén a Liszt Ünnep égisze alatt valósultak meg olyan komoly múltra visszatekintő, rendkívül népszerű fesztiválok is, mint a Margó Irodalmi Fesztivál, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, a Klipszemle vagy a filmrajongó fiataloknak szóló Cinemira TEENS és KIDS. Ezek többsége nem merül ki abban, hogy felvonultatja az elmúlt év legfrissebb művészeti termékeit, de ringbe is szólítja az alkotókat. Ennek köszönhetően a tematikus fesztiválok többségén együtt izgulhattunk az aspiránsokkal azon, hogy a szakmai zsűri kiknek ítéli oda az adott művészeti ág legjobb alkotásainak járó díjakat. Ha alkalom adódik látni, semmikép sem szabad kihagyni a Cinemira TEENS abszolút győztesét, a Pá, kis panelom! című kisfilmet, amellyel Darabos Éva a legjobb magyar ifjúsági filmnek és a legjobb animációnak járó Aranymókus díjat is elhozta. A mindössze 8 perces alkotást jó szívvel ajánljuk azoknak, akik sokunkhoz hasonlóan nagy fokú nosztalgiával és némi romantikával idézik fel gyermekkori lakókörnyezetük, a panelrengetegek különös atmoszféráját.

A könnyűzenei szcéna biennáléján, az 5. Magyar Klipszemlén az 1042 megmérettetésre beküldött videóklipből a legjobbnak ítélt 200-at igazi moziélményként tekinthette meg a közönség. A szakmai zsűri ezúttal 35 díjat osztott ki a 2019-ben és 2020-ban leforgatott legmenőbb klipek között, a zsűri által kimagaslóan jónak ítélt klipeket utólag is egytől egyig érdemes megtekinteni.

lisztunnep_margo_dijatado_posztos_janos.jpgHalász Rita és Valuska László, Fotó: Posztós János

A Várkert Bazárban megrendezett Margó Irodalmi Fesztiválon együtt örülhettünk Halász Ritával, aki Mély levegő című regényével elnyerte az idei év legjobb első prózakötete szerzőjének járó díjat, a tavalyi nyertessel, Harag Anitával pedig a Müpa Üvegtermében találkozhattunk, ahol önálló szerzői estje keretében sikert hozó, Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetéből olvasott fel részleteket.    

Fesztivál Extra

Bár egy fesztivál kínálatában elsődlegesen a produkciókra és az előadókra kapjuk fel a fejünket, tudjuk, hogy a backstage-ben zajló munka legalább annyi izgalmas pillanatot tartogat, mint a koncert vagy előadás maga. Riporterünk, a jazzdobosként is népszerű Delov Jávor a legkülönbözőbb rendezvényhelyszínek kulisszái mögé is ellátogatott, így nekünk is részünk lehetett a színfalak mögött zajló lázas készülődésben, és az alkotókhoz intézett kérdéseinek hála, közelebb kerülhettünk a készülő művek világához, fontos részleteket tudhattunk meg az előadások születéséről és arról, hogy az aktuális munkafázisban hogyan érzik magukat a résztvevők. Aki utólag szeretne szemezgetni a Fesztivál Extra epizódjaiból, vagy visszaidézné az általa is megélt élményeket, annak ajánljuk, hogy keresse fel a Liszt Ünnep Facebook-oldalán található videótárunkat, ahol a beszélgetések visszanézhetők, a legszebb pillanatokért pedig a Liszt Ünnep honlapján található Galériára érdemes kattintani. Találkozunk 2022-ben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr7416742700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása