Fedezz fel új helyeket egy új fesztivállal!

Koncert és költészet aranycsillárok alatt? Liszt-túra egy csillagvizsgálóban? Opera-musical az egykori járműjavítóban? Így bizony! A Liszt Ünnep nemcsak programjait, fellépőit és a felvonultatott művészeti ágakat, de az események helyszíneit tekintve is rendkívül változatos. Azon talán senki sem lepődik meg, hogy október 8. és 24. között a város szinte valamennyi emblematikus koncert- és hangversenyterme, közösségi és kulturális színtere megtelik a fesztivál programjaival, de a helyszínek között akad néhány annyira szokatlan és minden szempontból különleges, amilyenre biztosan nem számítanánk. Összegyűjtöttünk párat mindkét kategóriából!

lisztunnep2021_sajtopiknik_c_posztos_janos.jpegA Svábhegyi Csillagvizsgáló, Fotó: Posztós János

A luxus fellegvára

A fesztivál egyik különleges helyszíne a város szívében található Párisi Nagy Áruház, amely 1882-ben először kaszinóként nyitotta meg kapuit, de az óbudai textilgyárosnak, Goldberger Sámuelnek köszönhetően hamarosan már a főváros egyik legelegánsabb divatáruházaként kényeztette Budapest nagypolgári közönségét. Az impozáns épület több mint száz éven át szolgálta a divat világát, csupán egy rövid ideig használták könyvraktárnak az államosítást követően. 1958-tól a Divatcsarnokban, 1967-től pedig a Centrum Áruházlánc legújabb üzletében vásárolhatott az az elvtársnő, aki betért a fedett üvegudvaros, öt emelet magas épületbe. A 2000-es évek elején könyváruházként nyitott újra, de napjainkban már az Andrássy Élményközpont tudományos játszótere és a 360 Bar körpanorámás tetőterasza található benne, a Monarchia eleganciájára vágyókat pedig a Lotz-terem és a Café Párisi várja. Lotz Károly pazar mennyezetfestményei és a csillogó századforduló hangulatát idéző aranycsillárok alatt október 18-án nemcsak a Julius Meinl kávé aromáját élvezhetjük, hanem a Nemzeti Énekkar előadásában hazai és külföldi zeneszerzők kóruskompozícióival és Mécs Károly előadásában elhangzó szonettekkel tiszteleghetünk a 700 éve született költőfejedelem, Dante Alighieri emléke előtt.

cafe-parisi-20180201-hirling-balint-002_exact1980w.jpgCafé Parisi az áruház Lotz-termében, Fotó: Hirling Bálint
 

Svábhegy ékköve

Aki a fenti megnevezésből nem találta volna ki, hová is invitáljuk, annak eláruljuk, hogy a város talán legromantikusabb parkja, a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem maradhat Liszt Ünnep nélkül. A varázslatos helyszínt az év bármely időszakában, napszaktól függetlenül érdemes felkeresni, mert itt minden univerzumrajongónak lehetősége nyílik utánajárni a bolygók, csillagok és meteoritok titkainak. Az épületegyüttes története rendkívül érdekes: elődjét, a Magyar Királyi Konkoly-Alapítványú Astrophysikai Observatoriumot az égbolt és a műszerek megszállottja, Konkoly-Thege Miklós hozta létre egy fürdőház átalakításával Ógyallán, 1867-ben. Az intézmény pár éven belül nemzetközi hírű csillagdává nőtte ki magát, ahol a meteorok és üstökösök kutatását jelentősen előrelendítették a csillagász saját maga által tervezett és épített távcsövei és spektroszkópjai. Konkoly-Thege obszervatóriuma az I. világháborút követően költözött a 8 holdas svábhegyi, ősfás területre, ahol aztán az egymás után épülő kupolák alatt a kutatók ismét pásztázhatták az égboltot Konkoly-Thege speciális távcsöveivel. Az obszervatórium munkatársaival és a Hosszúlépés. Járunk? csapatával ennek most mi is részesei lehetünk. Az október 23-án és 24-én megrendezett Liszt-séta alkalmával közösen tekinthetünk fel az égboltra, és azt is megtudhatjuk, hogyan kapcsolódik Liszt neve égitestekhez, mi is az a Balcsillagzat, vagy hogy mit tudhattak az univerzumról a csillagászok a zeneszerző korában. A fesztiválprogramot bejelentő sajtópikniken készült nagyszerű fotók sem tudják teljesen visszaadni, mennyire lenyűgöző ez a hely, így aztán érdemes egy üstökös sebességével lecsapni a sétaprogram jegyeire!

lisztunnep2021_sajtopiknik_c_posztos_janos_1.jpegA Svábhegyi Csillagvizsgáló, Fotó: Posztós János

Eiffel Műhelyház

Ma talán a kulturális élet egyik legifjabb helyszínének tekinthető a nemrégiben felújított Északi Járműjavító hangárja, amely jelenleg a Magyar Állami Operaház kulturális és logisztikai központjaként működik. Fénykorában a 22.000 négyzetméteres, öthajós csarnok egyszerre 96 gőzös javításához biztosított terepet, így nem csoda, hogy most a két színpad, a zenei stúdió, a raktárak és az étterem mellé hamarosan az Opera zeneiskolája, szakképzője és stúdiója is ide költözik. Az előtérben az épület vasúttörténeti múltja előtt tiszteleg a legendás 327.141-es mozdony egyetlen megmaradt példánya. Különlegességét az adja, hogy ebből a szériából mindössze 130-at gyártottak, valamint igazi háborús menekültnek tekinthető, hiszen 1941-ben tért haza Jugoszláviából. 1969-ben nyugdíjazták, és az operaházi felújításoknak köszönhetően most reneszánszát éli, éppúgy, mint az a műemléki védelem alatt álló, tíkfából készült étkezőkocsi, amelyből az Orient Restaurant kínálja a frissítőket az előadások szünetében. Október 9-én igazi zenés színpadi ínyencség, Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljének előadása vár minket, amely egy streamelt premiert követően most végre élőben is debütál a közönség előtt!

eiffel-muhelyhaz-bejaras-20201112-csudai-sandor-0020_exact1980w.jpgEiffel Műhelyház előtere, Fotó: Csudai Sándor

Liszt Ferenc hagyatéka

Ha egy olyan fesztiválról beszélünk, amelynek névadója Liszt Ferenc, akkor a helyszínek közül nem hiányozhat a Zeneakadémia két épülete: a Vörösmarty utca sarkán álló Régi Zeneakadémia és a Liszt Ferenc téren pompázó főépület. Ennek legfőbb oka, hogy a zeneszerző fáradhatatlan munkájának eredményeként kezdhette meg működését 1875-től az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia, amely kezdetben abban a bérházban talált otthonra, ahol Liszt Ferenc pesti lakása is volt. Az épület hamar kicsinek bizonyult a dinamikusan fejlődő oktatási intézménynek, ezért négy évre rá, közel negyven évre, át is költözhetett a ma Régi Zeneakadémiának nevezett, Andrássy úti neoreneszánsz sarokházba. Az akadémia első emeletén Lisztnek mint alapító elnöknek és professzornak saját szolgálati lakást tartottak fenn, amelyben magyarországi tartózkodásai idején, egészen haláláig lakott a zeneszerző. Érdekes kiegészítés, hogy felszentelését követően Liszt többé nem fogadott el honoráriumot tanári munkájáért. A mai főépület tervezését és a körülötte folyó parázs építészeti vitákat Liszt már nem érhette meg, ahogy azt sem, amikor 1907-ben megnyitotta kapuit a hazai zenei képzés és hangversenyélet legjelentősebb központja, a gazdagon díszített, szecessziós és neoreneszánsz jegyeket egyaránt magán viselő palota. A Zeneakadémia mindkét épületébe ellátogathatunk az elkövetkezendő hetekben, hiszen a Régi Zeneakadémia koncerttermében Ránki Dezső és Klukon Edit hangversenymaratonját, valamint Ránki Fülöp zongoraestjét hallgathatjuk meg október 15-én és 16-án, az október 18-án kezdődő négynapos zenetudományi konferencián pedig megtudhatjuk, hogy mik a legújabb fejlemények a Liszt-kutatás területén. A Liszt Ferenc téri épületben a Jazzical Trio előadását, Szabó Balázs orgonahangversenyét, Kiss Péter Dante-kiállítással egybekötött zongorakoncertjét, valamint Liszt és a szakralitás címmel Fassang László és Szokolay Dongó Balázs népzenét és egyházzenét ötvöző estjét élvezhetjük október 10. és 16. között. 

zeneakademia_foto_darabos_gyorgy_fit_800x10000.jpgZeneakadémia Főépülete a Liszt Ferenc téren, Fotó: Darabos György

Esztergomi Bazilika

A tizenhét napos rendezvénysorozat idei egyetlen vidéki helyszíne az Esztergomi Bazilika. Nem csupán impozáns megjelenése és a magyar egyháztörténetben betöltött szerepe miatt került be a fesztivál színterei közé, hanem azért is, mert Liszt életművének vonatkozásában rendkívül jelentős mérföldkőnek számít. A Mennyekbe fölvett Boldogságos Szűz és Szent Adalbert tiszteletére felszentelt főszékesegyház története több mint ezer évre nyúlik vissza. 1010 táján a mai épület helyén álló székesegyházat István király patrónusának, az őt megkeresztelő Szent Adalbert prágai püspöknek szentelték, aki alig egy évtizeddel korábbi hittérítő útján szenvedett vértanúhalált. A szentnek és vele együtt a Szent István-i hagyománynak tiszteleg a minden év április 23-án megrendezett Szent Adalbert-emléknap. Az évszázadok során az épület a legkülönbözőbb viszontagságokon ment keresztül: leégett, megrongálódott, lebontották, a törökök dzsáminak használták, míg végül a 19. század elején Rudnay Sándor hercegprímás és esztergomi érsek megálmodta a várhegyre a Magyar Vatikánt, hogy ezzel ismét az ország egyházi központjává tegye Esztergomot. A grandiózus terv pénz hiányában, illetve a bécsi udvar rosszallása miatt a tervezettnél szolidabb formában valósult meg, de az Ószeminárium, a Sötét kapu, az érseki palota, valamint a székesegyház épülete felépült. A bazilika felszentelésére 1856. augusztus 31-én került sor, és Liszt Ferenc kapta azt a megtisztelő felkérést, hogy a ceremóniára ünnepi zeneművet komponáljon. Így született meg az Esztergomi mise, amit október 22-én, Liszt születésének 210. évfordulóján ismét a város klasszicista remekművének falai közt hallgathatunk meg.

orszagjaro_net.jpgEsztergomi Bazilika, Forrás: orszagjaro.net

Müpa

A Müpa tereit a kultúrarajongók nagy részének nem kell bemutatni, mert szinte kizárt, hogy a budapesti komolyzenei, könnyűzenei és táncművészeti kínálatból ne akadt volna mindenki életében olyan, amiért a Müpa Fesztivál Színházába vagy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe zarándokolt volna. Azt is sokan tudják, hogy itt „lakik” a világ egyik legnagyobb hangversenytermi orgonája: minden okunk megvan azt gondolni, hogy ezen a fantasztikus, 6804 sípból álló, 92 regiszteres, 5 manuálos hangszeren bizonyára Liszt is szívesen játszott volna! A Liszt Ünnep azonban még a rendszeresen Müpába járó közönségnek is rejteget meglepetéseket, és nemcsak azért, mert a fesztivál keretében többek közt a zseniális Patti Smith, Cory Henry és Thomas Hampson is színpadra lép itt, hanem azért is, mert aki például október 14-én este látogat a Komor Marcell utca 1-be, az az Elektroakusztika 2020 koncert-kalandtúrán egyrészt megtudhatja, kik lettek a Müpa Zeneműpályázatán a kategória nyertesei, másrészt olyan szokatlan nézőpontokból szemlélheti az épület tereit, ahonnan korábban garantáltan nem volt még lehetősége... De ennél többet nem árulhatunk el, ezt muszáj személyesen átélni!

lisztunnep_mupa_c_posztos_janos.jpgMüpa, Fotó: Posztós János
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr2516716456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása