Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget. Ezek közül ajánlunk most ötöt.

 211017-18_compania_antonio_gades_carmen_002_c_luca_di_bartolo.jpgFotó: Luca di Bartolo

 

Compañía Antonio Gades: Carmen

Talán a fesztivál egyik legjobban várt táncprogramja a spanyol Antonio Gades társulatának előadása, amely a legendás flamencotáncos koreografálásával készült, 1983-ban bemutatott Carmen című táncfilm színpadi változata. A Carlos Saura rendezte mozi az Arany Pálmáért és az Oscar-díjért is versenyben volt a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, utóbbit el is nyerte. Saura alkotásában az operaszínpadokon sokszor csupán csábító nőként ábrázolt főszereplő árnyalt, összetett karakterré változik, és ebben meghatározó szerepe van a koreográfiának. Gades Carmenje – a koreográfus szavaival élve – nem férfifaló, hanem szabad nő, aki végtelen szabadságvágyában inkább a halált választja, mint hogy feladja elveit. A Gades által megálmodott koreográfiában a flamenco és a balett, az élő zene és a felvételről bejátszott operarészletek, és persze a kivételes erejű táncosok kirobbanó mozdulatai megismételhetetlen elegyet hoztak létre. Az előadás, amely majdnem negyven évvel ezelőtti bemutatóján felbolydította a közönséget, 10 év után lesz újra látható Budapesten.

 

Duna Művészegyüttes: Szépséges Mezőség

Az 1957-ben alapított Duna Művészegyüttes a nagy sikerű Szerelmünk, Kalotaszeg után egy újabb tájvidékre invitálja a közönséget. Legújabb bemutatójuk az erdélyi Mezőség gazdag népi kultúráját, zenei és táncörökségét idézi meg. A Mezőség sokszínű népművészete Bartóktól és Kodálytól kezdve Kós Károlyon át Novák Ferencig számos gyűjtő érdeklődését felkeltette, így szerencsére bőséges forrás állt Juhász Zsolt rendelkezésére a darab színpadra álmodásakor. „Az érzéseinket, a tájegység iránti szeretetet, annak szépségeit szeretnénk megmutatni. Multikulturális vidék magyarsággal, románsággal, cigánysággal: ezt az izgalmas együttélést próbáljuk színre vinni” – mondta a koreográfus-társulatvezető egy interjúban. A Mezőség mintegy 300 településén a magyar, a román, a cigány és a szász kultúra összefonódása révén kialakult sokszínű világon kalauzolja majd végig a nézőket az együttes, Navratil Andrea énekszavának és a Gönczöl zenekar játékának kíséretében.

 

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita

Bulgakov A Mester és Margarita című regényének szürreális világa – beszélő macskákkal, levegőben repkedő boszorkányokkal és az orosz fővárosban feltűnő Sátánnal – különleges formában kel életre a fesztiválon. Gyöngyösi Levente régi vágya volt egy olyan darabot írni, amelyben a kortárs és a könnyűzene elemei egyaránt hangsúlyos szerepet kapnak, miközben a műfaji korlátokon átlépve, egységes szinergiaként manifesztálódnak a színpadon. Az így született opera-musical pedig minden szempontból megfelel az elvárásnak. Túri Lajos Péter koreográfusnak, Vincze Tünde artistakoreográfusnak, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori hallgatóinak és a Magyar Légtornász Egyesület művészeinek köszönhetően a produkció mozgásvilága is magával ragadó – úgy a földön, mint a levegőben. A előadást online már láthatta a közönség, most azonban az Eiffel Műhelyház színpadán végre mindenkit élőben is elvarázsolhat majd a mű.

 

Esterházy Péter – Vajda Gergely: Fuharosok / George Benjamin: Into the Little Hill

Esterházy Péter Fuharosok című művét nem lehet egy műfajba beszorítani: lehet szabadvers, lehet regény, de akár drámaként, sőt balladaként is nézhetünk rá. Vajda Gergely is pont ezt a megközelítést alkalmazta, amikor operát írt belőle: „Művem úgy opera, ahogy az Esterházyé regény” – mondta. A tavaly tavasszal bemutatott darab olyan szempontból is formabontó, hogy egyetlen szereplője több különböző szerepben is feltűnik: Zsófika, a gyereklány egy személyben hőse és mesélője a történetnek, amely Vajda értelmezésében egy trauma újraélése, újrajátszása, talán gyerekrajzok, bábok, játékbabák, talán kosztümök segítségével. A sajátos elbeszélői perspektíva George Benjamin 2006-ban komponált darabjára is igaz, ami pedig a tánc- és mozgásművészet iránt érdeklődők számára is izgalmassá teszi az estét, az Horváth Csaba rendező-koreográfus és a fizikai színház hazai nagyköveteként ismert táncművészekből álló Forte Társulat részvétele a produkcióban.  

 

PONT Fesztivál

A PONT Fesztivál immáron negyedik éve pezsdíti fel az őszt, neki köszönhetően csodálkozhatunk rá arra, hogy az UNESCO világörökségi listájának kincsei hogyan kapcsolódnak össze a velünk élő magyar hagyományokkal. A  fesztivál idén a Kaukázus minden érzékszervünkre ható, különleges világát hozza Budapest utcáira és tereit, többek közt Georgia (vagy ahogy többen ismerik, Grúzia) és Örményország kulturális kincseit ismerhetik meg a fesztivállátogatók, legyen szó zenéről, gasztronómiáról vagy – hiszen innen sem hiányozhatnak a táncprogramok – a térség tradicionális mozgásvilágáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztunnep.blog.hu/api/trackback/id/tr2816694514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

LISZT ÜNNEP NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek, kortárs produkciók idézik meg Liszt szellemiségét 2023. október 11. és 22. között a harmadik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

süti beállítások módosítása